KATLIJN & CHRISTI
Coaching? Helpt dat nou echt?
Vraag jij je ook wel eens af of een coach iets is voor jou?
Wat een coach voor jou kan betekenen? Of weet je niet precies wat coaching echt inhoud?
Lees hier over onze manier van coachen, en of dat is wat je zoekt?
Waar begint het mee?
Bij individuele coaching maak je altijd eerst kennis met je coach, is er een klik tussen ons? Als dat het geval is ga je samen met je coach op zoek naar welke vraag je precies hebt. Dit noemen we de coachvraag. Je coachvraag formuleer je vanuit wat je dwars zit, dit kan van alles zijn, ”ik voel me onzeker, ik heb het idee dat ik niet verder kom, ik voel me neerslachtig, ik heb zoveel stress, ik lig vaak te piekeren, ik voel me moe en emotioneel, ik maak me zorgen”. En het lukt je niet om dit te veranderen. Of misschien is het meer werkgerelateerd, men spreekt vaak van een te hoge werkdruk waardoor je dingen vergeet of boos op je omgeving reageert, emotioneel bent of zelfs lichamelijke klachten hebt. Dan vraag jij jezelf vast af: Hoe kom ik uit deze situatie?
Herken jij jezelf in één van deze of meerdere punten? Dan is coaching ook iets is voor jou! Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen! Je hoeft alleen maar te beslissen of het nu de tijd is om te kiezen voor verandering. Om de werkelijke coachvraag te vinden, gaan we op onderzoek uit. Samen gaan we op onderzoek uit. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe de omgeving jou ziet. Zien en gezien worden, dat is altijd waar het om draait. Ben je nog wel degene die je wilt zijn. Hoe zie jij jezelf? Hoe ziet de ander jou? Hoe wíl je gezien wil worden en wat heb je ervoor nodig om dit voor elkaar te krijgen.
Inzicht krijgen? Hoe dan?
“Je bent precies wie je bedoeld bent te zijn”.
Dat is ons uitgangspunt. Door jezelf werkelijk te zien voor wie je bent, kan je concrete doelen gaan stellen. Je leert dus echt naar jezelf te kijken. Durf jij het aan?
Als je op het werk met je leidinggevende in conflict komt, kun je dan naar jouw rol kijken? Oftewel wat doe jij om dit conflict te hebben? Krijg jij je werk niet af en blijven collega’s jou maar steeds vragen stellen en problemen bij jou neerleggen? Wat doe jij dat dit gebeurt? Hoe geef jij je grenzen aan en wat maakt dat jij alles aanhoort en oppakt? Door op dit soort vragen inzichten te krijgen in je eigen rol kun je een verandering bij de ander teweeg brengen. Wat heeft jouw leidinggevende van jou nodig om niet in conflict te raken? Welke communicatiestijl kun jij toepassen om goed in gesprek te komen? Hoe kun jij de verantwoordelijkheid bij je collega’s leggen en nog steeds helpen, in plaats van het werk over te nemen? Jezelf zien en de ander zien leidt tot begrip en een betere communicatie. Waarbij een motto is: Behandel een ander niet zoals jij behandeld wilt worden, maar zoals zij behandeld willen worden!
Kan je zelf aan het roer gaan staan?
Het doel van coaching heeft altijd te maken met grip krijgen op wat er in je leven gebeurt. Sta jijzelf aan het roer of zit je achterin de boot en laat jij je door de ander naar een bestemming brengen. Door zelf weer het roer in handen te kunnen nemen ervaar je niet alleen controle, maar ook ruimte. Ruimte om je eigen keuzes te maken, gebaseerd op jouw wensen en gevoelens. Ook lastige keuzes horen hierbij, waarvan je weet dat de gevolgen spannend zijn of voor een ander niet prettig. Maar als het jouw eigen keuzes zijn, vanuit je innerlijke weten, dan is de keus altijd goed.
Wat is dan de verandering?
Vaak wordt er gedacht dat coaching met veranderen te maken heeft. Ik moet veranderen, ik moet het anders doen! Ik moet anders zijn! Maar het gaat hier niet om verandering van jou zelf. Het gaat om een andere uitkomst van jouw gedrag. Want “Je bent precies wie je bedoeld was te zijn”, dus dat kun en moet je niet veranderen. Waar het omgaat is wat jij van jouw omgeving wil en wat jij ervoor moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Herkennen jij je eigen gedrag en communicatie en wat dit met de ander doet. Hoort de ander jou wel? Verwoord jij jouw boodschap wel zo dat de ander je begrijpt? Sluit je wel aan bij de ander zodat die weet wat jij bedoelt en ook weet wat jij van hem verwacht.
Het gaat dus niet over verandering van je zijn, maar van je doen. En dat lijdt tot de gewenste verandering.
Wat nou als de coachvraag verandert?
Dat gebeurt heel vaak gedurende het coachtraject. We gaan namelijk iedere keer een laagje dieper naar het onderbewustzijn. Je gaat steeds beter begrijpen waar je gedrag vandaan komt en komt daardoor steeds dichter bij je werkelijke coachvraag. Je ontdekt hoe jouw waarden en normen van invloed zijn op je gedrag. Tegelijkertijd ontdek je het effect hiervan op je omgeving. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat je gaat herkennen waarom je bepaalde reacties bij de ander oproept. Als je iets anders wilt ontvangen, ga je iets anders zenden. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen handelen en neemt daarmee de regie in handen. Dit kan voor de omgeving best pittig of lastig zijn, maar als het betekent dat zij jou echt kunnen zien dan is dit voor iedereen waardevol. De coachvraag gaat uiteindelijk over de belangrijke zaken in het leven zoals gelukkig zijn, zinvol en betekenisvol werk doen, gewaardeerd worden om wie je bent en wat je doet ofwel echt gezien worden!
Is een traject bij iedereen anders?
Iedereen heeft een eigen weg nodig om zijn doel te bereiken. Dit betekent dat ieder traject bij iedere coachee anders is. We weten nooit hoe het gaat lopen en wat er nodig is om de gestelde doelen en resultaten te behalen. Soms gaat het snel en soms is er een langere tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het is jouw traject en jij staat aan het roer. Wij begeleiden je bij dit proces. Door het inzetten van allerlei verschillende methodes en werkvormen kun jij weer aan het roer gaan staan. We kijken naar het hier en nu; wat gebeurt er nu, we kijken terug naar het verleden; wat speelt er nu nog een rol. We kijken naar de toekomst en de wensen die er zijn en zo zet jij concrete stappen om daar te komen.
Is er altijd resultaat na een coachtraject?
Ja, er is altijd een resultaat. Maar welk resultaat, dat bepaal jij zelf. Tijdens en aan het eind van een traject kijken we naar de behaalde doelen en resultaten. Soms zijn er nog een paar extra sessies of een extra traject nodig om de resultaten ook te behouden. Coaching is vaak pas het begin van een andere kijk en houding t.a.v. je eigen (werkende) leven. Er zijn verschillende zaadjes geplant, inzichten gekomen en er is geoefend met communicatiestijlen en de effecten daarvan. Vanuit deze basis ervaar je het effect van de coaching en vallen de verschillende puzzelstukjes op hun plaats.
Word je gezien voor wie je bent en zie jij de ander, dan komt er ruimte en grip in je leven.
Coaching030
Wil je meer weten over werkgeluk? Lees dan ook onze blog over “Werkgeluk vergroten? Hoe dan?”
Of… Heb je een vraag? Of ben je nieuwsgierig naar wat wij je kunnen bieden?